Pensionsopsparing: Det skal du være opmærksom på

Pensionsopsparing

I dette blogindlæg kommer vi ind på de vigtigste elementer i forhold til din pensionsopsparing og hvilke fem aspekter din pension primært afhænger af.

  • Hvor stor en andel af din løn, der indbetales
  • Hvor høj din løn er  
  • Hvor mange år du indbetaler løn 
  • Administration  
  • Forretning 

Ovenstående vil du alt sammen blive klogere på i løbet af dette blogindlæg.

Ved du hvor meget du skal spare op til din pension hver eneste måned? Hvis du ikke har lyst til at være afhængig af supplerende sociale ydelser den dag du trækker dig fra arbejdsmarkedet, så viser en analyse fra ATP,  at du skal du lægge 2.000 kroner til side hver eneste måned resten af dit liv på arbejdsmarkedet.

Det betyder altså, at du skal sætte ca. 24.000 kr. ind på din pensionsordning hvert eneste år. 24.000 nutidskroner vil i løbet af et helt arbejdsliv blive ca. 70.000 kr. værd, når de igen udbetales som en livslang ydelse.

Så hvis du indbetaler 2.000 kr. om måneden, så undgår du at havne i den gruppe af danskere, der formentligt bliver afhængig af offentlige ydelser udover deres folkepension.

Men hvor meget skal lige netop du indbetale?

Det er svært at fastlægge, hvor mange penge lige netop du bør indbetale til din pension hver måned. Det er naturligvis helt op til dig, hvor stor en pensionsopsparing du ønsker og det kommer an på, hvad dine personlige krav er til dit liv som pensionist.

Det er dog værd at nævne, at danskere i gennemsnit har 15 procent mindre penge til at betale deres regninger med den dag de går på pension. Mange går nemlig markant længere ned i indkomstniveau.

Vi kan lige komme med et eksempel her: Hvis en person eksempelvis arbejder 37 timer om ugen, så indbetales der 3.400 kr. om året til ATP alene. Er man til gengæld på overførselsindkomst, så indbetales der det dobbelte fra offentlige myndigheder.

Ens arbejdsgiver indbetaler 8 procent af din løn, mens man selv indbetaler 4 procent i en meget anvendt arbejdsmarkedspensionsordning. Det betyder, at tjener man 30.000 kr. om måneden, så vil der efter denne ordning indbetales 3.600 kr. om måneden.

Har du brug for at få et overblik over, hvor meget du har indbetalt til din pension på nuværende tidspunkt? Og vil du gerne vide hvor meget du kan regne med at få udbetalt den dag du går på pension? Så kan du klikke her for at finde ud af det.

Det betaler sig selv at indbetale til sin pensionsopsparing

Hvis du indbetaler de 2.000 kr. hver måned, så mister du retten til offentlige tillægsydelser – ud over folkepension – når du går på pension. Det kan godt være, at det så lyder fristende at bruge alt din løn på nuværende tidspunkt og i stedet lade offentlige myndigheder betale for dig.

Dog bør du huske på, at pension er et hedt emne i den politiske debat. Det betyder, at pensionsregler kan nå at ændre sig mange gange hen ad vejen. Derfor kan man aldrig være sikker på, at man eksempelvis kan få de samme offentlige tillægsydelser om 15 år, som man kan få i dag. For eksempel havde VLAK-regeringen i forbindelse med 2025-forhandlingerne lagt op til en pensionsreform. Denne skulle sikre, at det for danskere kan betale sig at indbetale til sin arbejdsmarkedspension og dermed have en pensionsopsparing.

Så hvor meget skal du indbetale – og i hvor lang tid?

Du skal være opmærksom på, at de 2.000 kr., som det anbefales, at du indbetaler til din arbejdsmarkedspension er baseret på, hvordan lønniveauet er på nuværende tidspunkt. Beløbet vil selvfølgelig stige i takt med den almindelige lønudvikling. Derudover er pengene baseret på, at man betaler 2.000 kr. hver måned hele ens arbejdsliv. Det vil sige i 50 år.

Det er altså ikke nok at betale 2.000 kr., hvis du ikke har indbetalt til din arbejdsmarkedspension (udover den obligatoriske ATP) og kun har 30 eller måske kun 12 år tilbage på arbejdsmarkedet.

Så hvis du indbetaler til din pensionsordning i 30, så er det 20 år og 40 procent mindre end hvad du ville gøre et helt liv på arbejdsmarkedet – 50 år. Det vil sige, at du faktisk skal indbetale mere en 40 procent ekstra for at nå det samme niveau, som hvis du indbetaler i 30 år på grund af renters rente-effekten.

Du gør derfor dig selv en stor tjeneste at indbetale pengene tidligere. På den måde får du mere ud af renters rente-effekten og de afkast, som dit pensionsselskab sikrer dig gennem investeringer.

Husk at fordele dine pensionspenge til hele dit liv som pensionist

Der findes fire typer af arbejdsmarkedspensioner. Det er 1) Livrente, 2) Ratepension, 3) Aldersopsparing (tidligere kapitalpension) og 4) ATP.

Kun livsrente og ATP er livsvarige. Aldersopsparingen kan man kun få udbetalt som et engangsbeløb og ratepensionen får man udbetalt over en årrække. Derfor bliver pengene nødt til at blive udbetalt løbende, hvis de 2.000 kr. skal række til hele din tilværelse som pensionist. Derfor skal du selv sørge for at fordele din pensionsopsparing, hvis du har en ratepension.

Når vi skriver din tilværelse som pensionist, så er den hele periode beregnet ud fra den forventede levealder. Den er i dag 86 år for kvinder og 83,5 år for mænd. Den forventede levealder stiger ca. med et år hvert tiende år.

Derfor bør du være opmærksom på, at det altså kan være en svær disciplin at fremskrive pension. Det er blandt andet på grund af den politiske dagsorden og den samfundsøkonomiske udvikling.

Har du lyst til at læse mere omkring pensionsordning og hvilke overvejelser du generelt bør gøre dig i forhold til din pension og pensionsopsparing? Så kan du læse mere her.

Recommended Posts